29 agosto 2012

Crusch Alba y Gus Wüsteman: reforma en Barcelona / renovation in Barcelona


(To read English version go at the bottom of the article) 

Hoy quiero presentaros un proyecto muy  personal :  la  reforma  de una vivienda en el centro en el  barrio gótico de Barcelona realizada por los  arquitectos Crusch AlbaGus Wüsteman.



La vivienda original tenía el habitual problema típico de estas viviendas antiguas:  la escasa iluminación de las zonas alejadas de la fachada principal.  Este  problema  generó este ingenioso  proyecto que inserta  patios, y concibe la vivienda con  un programa libre.


En general  las paredes  y los techos se han dejado en su estado original : muros de piedra vista, pinturas murales y acabados de yeso originales.
Al introducir los cuatro patios en el corazón de la vivienda, se crea un cruz blanca en sus intersecciones y aparece un nuevo volumen que rompe el  espacio existente ;  Esta frontera entre lo antiguo y lo  nuevo se remarca usando  la LUZ .



El apartamento puede ser utilizado de múltiples formas y usos:  Las habitaciones pueden ser subdivididas por unas enormes puertas correderas, transformando  su uso y su significado: no hay programa fijo, el programa es libre y variable .
Si  la cocina se tapa , desaparece.....  es libre y pertenecer a distintos ambientes según el momento.




Los niños duermen en  colchones plegables  y  pueden elegir dónde quieren dormir:  están 'acampando' en el apartamento, sin habitación fija...
...en  el dormitorio hay una zona que puede ser cama o un baño  si le quitas la parte superior.  La bañera  principal está oculta por una mampara que  gira y sólo aparece cuando ésta se necesita. 



...de este modo, si  un espacio no se utiliza para un programa específico, siempre está disponible como espacio habitable para  lo que sea......


English version

Today I want to show you a very personal project;  It´s the renovation of an old  building in Barcelona's Gothic Quarter projected by the  architects Gus Wüsteman and CruschAlba.

The original house had the usual problem in old buildings: the poor lightingThey have inserted light wells, and have conceived  the project  with a free program.


Walls and ceilings have been left in its original state: stone walls, murals and original plaster finishes. They have  introduced  four courtyards  creating a white cross at their intersections, creating a new  volume that breaks the old  space; This border between old and new is highlighted using LIGHT.

The apartment can be used in multiple ways : rooms can be subdivided by huge sliding doors, transforming its use and its meaning:  there´s no a fixed program,  program is free and variable...... space is free and belongs  to different environments at different times.
Children sleep on mattresses foldable and can choose where they want to sleep: they are 'camping' in the apartment. The bath is hidden by a screen that rotates and appears only when it´s needed


The project is our flat in Barcelona in the Gotico area, in the center of the historic part of Barcelona. A challenge was the very heterogenic floor plan, which was interrupted by various light patios. The other issue is little daylight in the old town of Barcelona, as the sun and the heat were considered rather a burden in the old times. 

There is one major façade facing the street Banys Nous, with big windows and balconies. It was clear that we would have a big living space in this area. For the connection, organization (circulation) and lighting up the back part of the apartment we had to come up with an invention. 

The invention was to cross two programs: the kitchen and the bathroom, two brightly light up white spaces, forming a white cross. The white cross we put between those medieval walls and created a bright center in the middle of these fragment spaces and light patios. The crusch alba (white cross) is a crossing of two programs, there is no circulation, no matter where, you are either in the kitchen or in the bathroom. 

The rest of the space, the walls and ceilings are left in its original state: raw stone walls, wall paintings and raw plaster finishes. We implemented the white cross as a new volume in the existing space and created openings into this white space. We light up the periphery: the border between old an new. In that respect, the layer outside of the white cross becomes the outer space, generating pictures of ‘the old times’ like looking outside a window into another landscape. 

By coincidence, real windows appear in these openings. We left all the old surfaces in the original state, just varnished them: painted ceilings, painted wallpapers, raw old stone walls of the Gotico and even raw plaster of the new building interventions. The overlay of layers of old and new with light in between emphasizes the lack of hierarchy of old and new. It’s the feeling of not finishing; keeping it urban and letting the process and time be visible that gives a feeling of freedom. 

The apartment can be used as loft or as a three bedroom apartment. The white cross is physically and visually the center core of the back part of the apartment. The actual bedrooms and the bathroom can be divided by big sliding doors and are not defined by the cross itself. So the master bedroom space is part of in the white cross and part of the remaining old space (old layers). So the actual rooms are urban spaces, as they are part of various elements. There is a major structural wall separating the living area from the white cross and the private areas of the apartment. 

Two door size openings and a window to a light patio are the only connection to the living area, dividing the flat in two parts. We dissolved the original wall into a sequence of elements, so that the openings become in between spaces of things touching, rather than holes in wall. So the separating element becomes the connecting element, an attractor brought to life by light. There are numerous options of how many bedrooms and niches we can create as bedrooms. The kids have foldable mattresses, so they can choose where they want to sleep. The kids are ‘camping’ in the apartment, with no fixed bedroom. 

The wooden volume we implemented on top of the old structure, the historical stone structure of the Gotico. Between the old layer and the new implementation there is always a horizon of light, expanding the space where normally it is the end of a room (periphery, where walls and floor meet). By creating the wooden objects we have no ‘floor surface’ but are walking on a wooden volume. There are no defined surfaces like walls and floors, but urban elements and volumes that we can use freely. As usual we implemented our tool of ‘program free architecture’, so the kitchen is not visible, but is part of the white cross. The children’s lounge in the bedroom is actually a bath, if you take off the top. The main bathroom is hidden by a huge sliding wall and only appears when you need it. The shower is in a corner of the white cross. If a space is not used for a specific program, it is always available as living space or for whatever. The flat is like a continuation of the urban space of the Gotico of Barcelona, with a space machine, the white cross, added on.










0 comentarios :

Publicar un comentario en la entrada

¡Gracias por tu comentario!
¡El equipo de Arquitectitis en breve tratará de responderte!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails